Skaisti, garšīgi un ļoti ātri. Pagatavojiet bagātīgas siera rozītes gurķu ‘vāzītēs’ – elegantu uzkodu, kas kļūs par svētku galda galveno rotu.
Gatavojoties svētkiem, mēs bieži meklējam receptes, kas būtu ne tikai garšīgas, bet arī estētiski pievilcīgas. Tomēr nevienam negribas pavadīt garas stundas virtuvē, sarežģīti dekorējot traukus. Izrādās, ka ar pavisam vienkāršu paņēmienu un dažām sastāvdaļām, kas atrodamas teju katrā ledusskapī, var radīt uzkodu, kas kļūs par galda galveno rotu.
Šodien parādīsim, kā burtiski desmit minūtēs izveidot efektīgas un ēdamas “rozītes”. Tās izskatās smalki un profesionāli, piešķirot svētku galdam pavasarīgu svaigumu pat ziemas vidū. Šī ideja noderēs gan ģimenes vakariņām, gan lielākām svinībām, jo pagatavošana ir saprotama un neprasa īpašas kulināras iemaņas.
Precīzas sastāvdaļas atradīsiet raksta beigās!
Pagatavošanas gaita soli pa solim
Šis process ir tik vienkāršs, ka tajā labprāt iesaistīsies pat mazākie ģimenes locekļi.
1. Siera “ziedlapiņu” sagatavošana
Ņemiet tostermaizes siera plāksnītes. Ja pamanāt, ka siers ir pārāk ciets un lokot sāk plaisāt, neliels triks: ielieciet šķēlīti starp divām pārtikas plēvēm vai maisiņiem un viegli pārbrauciet ar mīklas rulli. Siers kļūs plānāks un pakļāvīgāks. Ar parastu glāzi vai apaļu formiņu izspiediet no katras plāksnītes četrus vienādus apļus.
2. Rozītes veidošana
Četrus siera apļus izkārtojiet rindā vienu otram nedaudz virsū (ar pārklāšanos). Uzmanīgi sarullējiet tos vienā rullītī. Nesaspiediet pārāk cieši – lai “ziedlapiņas” paliek gaisīgas.
Pēc tam paņemiet divas plānas desas šķēlītes, izkārtojiet līdzīgi un aptiniet tās apkārt siera sagatavei.
Desas maliņas nedaudz atlieciet uz āru, lai zieds izskatītos kuplāks un dabīgāks.
3. Zaļais ierāmējums
No salātu lapām nogrieziet tikai pašas dekoratīvās, cirtotās maliņas. Aptiniet tās apkārt izveidotajam ziedam. Tas kalpos kā zieda kauslapiņas un piešķirs kompozīcijai pabeigtu izskatu.
4. “Vāzīšu” izveide
Gurķi sagrieziet ripās, kuru biezums ir aptuveni 1,5–2 centimetri. Ar tējkarotes palīdzību katra gurķa vidū izveidojiet nelielu iedobīti, taču neizduriet caurumu līdz galam. Jums sanāks glīti mini “trauciņi”.
5. Kompozīcijas salikšana
Katrā gurķa iedobē ievietojiet sagatavoto rozīti. Ja jūtat, ka zieds neturas stabili, to var nemanāmi nofiksēt ar koka zobu bakstāmo, taču parasti krēmsiers vai blīvāks pildījums palīdz visam turēties savā vietā.
Noderīgi padomi izcilam rezultātam
Lai jūsu kulinārais dārzs izskatītos nevainojami, ņemiet vērā dažus vienkāršus knifus. Ja vēlaties panākt īpašu krāsu dažādību, kombinējiet dažādu toņu sierus, piemēram, koši oranžo Čederas sieru ar klasiski balto Holandes sieru – tas padarīs rozītes vizuāli krāšņākas un apjomīgākas. Gatavojot uzkodas pasniegšanai uz lielas paplātes, svarīga ir to stabilitāte, tādēļ gurķu “vāzīšu” apakšējo daļu ieteicams pavisam nedaudz nogriezt līdzenu, lai tās nešūpotos un stingri turētos savā vietā.
Visbeidzot, atcerieties par svaigumu – šo uzkodu vislabāk gatavot neilgi pirms viesu ierašanās, lai gurķis saglabātu savu kraukšķīgumu un salātu lapu “zaļums” nezaudētu savu košo izskatu.
Šī vienkāršā, bet elegantā ideja pierāda, ka svētku sajūtu rada nevis dārgas delikateses, bet gan radoša pieeja parastiem produktiem. Lai jūsu svētku galds šogad uzplaukst kā visskaistākais dārzs!
Precīzas sastāvdaļas (aptuveni 12–15 uzkodām):
Sastāvdaļu saraksts ir īss un pieejams jebkurā veikalā. Lai uzkodas izskatītos glītas, ieteicams izvēlēties kvalitatīvus produktus, kas labi tur formu.
2 garie gurķi (stingri un svaigi)
1 iepakojums (150 g) tostermaizes siera (šķēlītēs, vislabāk Čedaras vai klasiskais)
1 iepakojums (100 g) salami vai kūpinātas gaļas (plānās, apaļās šķēlītēs)
1 iepakojums (150 g) krēmsiera (piemēram, “Philadelphia” vai “Filadelfija” tipa – pildījumam)
1 podiņš sprogaino salātu lapu (dekoratīvajām “lapām”)
Sāls, pipari (pēc garšas, ko pievienot krēmsieram)


















